МВР увеличава почти двойно парите, които вземат допълнително неговите десетки хиляди служители,

...
МВР увеличава почти двойно парите, които вземат допълнително неговите десетки хиляди служители,
Коментари Харесай

МВР вдига рязко парите на полицаите за разположение

МВР усилва съвсем двойно парите, които вземат допълнително неговите десетки хиляди чиновници, в случаите, в които те са в т.нар.  " разполагаем ". Това излиза наяве от промени в Заповед на министъра на вътрешните работи, които минаха през публично разискване в държавния портал 

Става дума за задължението служители на реда, оперативни служащи, началници, разследващи и доста други, да са в подготвеност, в случай че по някаква причина се наложи да се явят работа  - без значение дали става дума за нощ, за празник, за събота или неделя. В тези случаи за тях има избрани ограничавания - като да вземем за пример да не напущат страната или даже обитаемото място, да не използват алкохол, да употребяват и да не затварят радиостанция, по която може да бъдат извикани, и тъй наречените

Според измененията в заповедта на министъра, за чиновниците, които са разполагаем, от 1-ви декември т.г. ще се дават към този момент по 35 стотинки на час вместо досегашните 20 стотинки. Промените важат както за фрагментите, чиито правни отношения се уреждат през закона за Министерство на вътрешните работи, по този начин и за тези, които работят по закона за държавния чиновник.

Вдигането на " ставката " е подхванато след разбор на разноските за личен състав, в границите на одобрените средства по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2021 година, който посочил, че може да се обезпечи нарастване.  " По този метод ще се дефинира по-адекватен размер на спомагателното заплащане за време разполагаем спрямо икономическите условия в страната ", се показва в претекстовете на ръководството на Министерство на вътрешните работи.  

Но полицейските профсъюзи не са удовлетворени от смяната. Ето както написа в мнението си Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи: " Неведнъж през последните 4-5 години сме апелирали към установяване на размер за почасово възнаграждение, отговарящ на икономическите условия в страната. Положително е, че е обърнато внимание и е осъзната нуждата да бъде изменена /повишена/ избраната преди година символичната сума от 0,20 лева за това в допълнение заплащане. Няма по какъв начин обаче да приемем, че препоръчаната сума от 0,35 лева е съответна ".

Те дефинират размерите като действащия и оферти в плана на Заповед  " като унизително и обидно отношение към чиновниците, поставяни в изискванията на непряка служебна ангажираност, каквото е времето разполагаем ". " Предложената сума от 0,35 лева е изостанала доста като размер по отношение на икономическата конюнктура в страната /растеж на приходите, цени и разходи/ ", показват още от синдикатите. Оттам напомнят, че тъкмо подобен размер от 35 стотинки към този момент е бил определен един път за малко - за интервал от 2014 година до месец юни 2015 година, преди почти 8 години.

" Като се има поради наличието на претекстовете по отношение на финансовите средства, то се постанова изводът, че в края на 2021 година финансовите опциите на Министерство на вътрешните работи и осъзнаването за смяна на сумата са достигнали равнището, което е било в края на 2014 година, а това няма по какъв начин да е удовлетворяващо ", пишат от полицейските синдикати.

Затова те предлагат размерът да бъде привързан с  минималната работна заплата за страна и по-точно почасовата ставка за " подготвеност " да е 0,07% от МРЗ. Това би означавало заплащането да стане 46 стотинки. Според шефовете на Министерство на вътрешните работи това излиза отвън бюджетните благоприятни условия на ведомството и не може да стане. 

 

Проектобюджетът за 2022 година и тригодишната прогноза още не са подготвени и не са избрани таваните за разноските на ведомствата и при тази липса на изясненост " " всяко вдишване на ангажимент, което изисква спомагателен финансов запас, излага на риск финансовото осъществяване на бюджета, посочват от управлението на Министерство на вътрешните работи. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР